08-01-2018

Het ligt aan je darmen #2 Hartfalen kan daar beginnen…

Artsen houden uw cholesterol in de gaten om hart- en vaatziekten te voorkomen, maar ze kunnen hun aandacht beter verplaatsen naar uw darmen. Een plotseling verlies van darmbacteriën kan hartfalen veroorzaken, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Bepaalde geneesmiddelen en ziekten zoals diabetes type 2 kunnen de darmbacteriën (het darmmicrobioom) veranderen. Hetzelfde geldt voor een verandering in dieet, bijvoorbeeld als een vegetariër vlees gaat eten: dat kan de samenstelling van het microbioom binnen drie dagen veranderen.
Onderzoekers van het Duitse universiteitsziekenhuis in Sleeswijk-Holstein ontdekten het verband tussen darmbacteriën en de gezondheid van ons hart toen ze de ontlasting van gezonde mensen vergeleken met die van patiënten met hartfalen.

Bepaalde bacteriestammen

Beide groepen aten ongeveer dezelfde dingen; toch hadden de hartpatiënten aanzienlijk minder van bepaalde bacteriestammen die ontsteking in toom houden. Veranderingen in darmbacteriën konden daarom weleens een voorbode zijn van hartfalen, zeggen de onderzoekers.

Hun ontdekkingen komen overeen met eerder onderzoek dat uitwees dat trimethylamine-N-oxide (TMAO), geproduceerd door de darmbacteriën, een risicofactor was voor dodelijk hartfalen. Alleen lijkt het nu de bacterie zelf te zijn die het risico veroorzaakt.

Bron: ESC Heart Failure, 2017; 4: 282-290
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws