Iedereen streeft naar een lang en gezond leven. Een groep mensen die dat doel heeft weten te bereiken zijn eeuwelingen. Maar wat is precies de sleutel tot hun lange en gezonde levensduur?
Er is een mogelijkheid dat het antwoord op die vraag zich bevindt in hun darmen. Hier bevindt zich het microbioom zit. Er wordt gedacht dat mensen met een gezond microbioom beter beschermd zijn tegen ouderdomsziekten, gezien het microbioom invloed heeft op het immuunsysteem. Een gezond microbioom wordt vaak geassocieerd met een rijk en divers microbioom.
Toch weten we niet veel over het virale gedeelte van het microbioom en welke rol het speelt in gezond ouder worden. Daarom hebben wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen onderzocht hoe het darmviroom (virussen in de darm) van eeuwelingen bijdraagt aan een lang en gezond leven. De wetenschappers vergeleken hierbij het viroom van 195 Japanse eeuwelingen met het viroom van ouderen (ouder dan 60 jaar) en jongvolwassenen (tussen 18 en 40 jaar).
Het blijkt dat, in vergelijking met ouderen en jongvolwassenen, Japanse eeuwelingen een unieke combinatie bacteriën en virussen hebben. Daarnaast hebben eeuwelingen een rijk en divers viroom. Volgens onderzoeker Joachim Johansen komt dit doordat eeuwelingen ook een divers bacterioom hebben. De virussen in onze darmen hebben namelijk geen interesse in menselijke cellen. Ze leven vooral van en in de bacteriën in onze darmen. En aangezien er honderden soorten bacteriën in de darmen leven zijn er ook veel soorten virussen. Daarnaast vonden ze dat specifieke virussen positief invloed hebben op onze gezondheid via de aanwezige bacteriën in de darm. Wanneer een virus een bacterie infecteert kan het de bacterie sterker maken en stimuleren om bepaalde moleculen in de darm om te zetten naar andere moleculen. De nieuwe moleculen kunnen het microbioom stabiliseren en ontsteking tegengaan.
Bronnen:
1 PMID: 37188814, DOI: 10.1038/s41564-023-01370-6
2 https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230531150147.htm