15-11-2017

Het gebruik van pijnstillers wordt onderschat

Een paracetamolletje kan geen kwaad toch? Voor of na de maaltijd? En hoe veel per dag en hoe veel dagen achter elkaar? De eigen kennis hierover wordt vaak overschat, blijkt uit onderzoek. Maar daarentegen worden de risico’s bij het gebruik van pijnstillers vaak onderschat. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onderzocht de kennis en het gebruik van pijnstillers onder ruim 600 respondenten. De focus van dit onderzoek lag op de meest gebruikte pijnstillers: paracetamol en ibuprofen.

Ernstige gevolgen door overdosering

Het grootste deel (83 procent) van de deelnemers gebruikten paracetamol. Eén vijfde gebruikte deze pijnstiller zelfs dagelijks. Vier op de vijf respondenten dacht voldoende kennis te beschikken voor een veilig gebruik van paracetamol, dit terwijl het grootste deel geen advies vraagt over de mogelijke risico’s en de bijsluiter nauwelijks leest.
Meer dan de helft van de respondenten gaven aan dat zij het gebruik van paracetamol veilig achten. Echter blijkt na doorvragen dat de helft van de onderzoekspopulatie dacht meer paracetamol te kunnen slikken dan als veilig wordt gezien. Zij lopen in de praktijk dan ook een hoger risico op overdosering.

Ook gebruikte een grote groep (40 procent) van de respondenten wel eens ibuprofen. Acht procent gebruikt deze pijnstiller zelfs dagelijks, zonder recept of advies van apotheker of huisarts. Veelvuldig gebruik kan ernstige gevolgen hebben. Zo heeft men kans op een maagzweer, maagbloeding of zelfs nierschade.

Meer voorlichting over pijnstillers

Het gebruik van pijnstillers wordt vaak niet gemeld aan artsen. 80 procent van de onderzoekspopulatie geeft aan dat hier ook niet naar gevraagd wordt. Wel is gebleken, in vergelijking met eerder onderzoek van het IVM uit 2013, dat er nu wel vaker melding wordt gedaan bij de huisarts over het gebruik van pijnstillers. Tevens is de kennis over pijnstillers toegenomen, wat mede komt door de verbeterde voorlichting die drogisterijen geven.

Risico’s kennen

Medisch Dossier geeft u de informatie die u nodig heeft om pijnstillers verwantwoord te gebruiken. In dit artikel leest u over de risico’s van pijnstillers. En hier vindt u meer informatie over natuurlijke pijnstillers. Met een abonnement op Medisch Dossier bent u altijd op de hoogte van de laatste medische inzichten.

Bron: Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws