07-05-2019

Herstel ziekenhuispatiënten kan veel sneller

Mensen die enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven, kunnen door een simpele aanpassing sneller weer de oude worden. Zwitsers onderzoek toont aan dat een individueel voedingsplan bijdraagt aan een spoediger herstel van de ziekenhuispatiënt.

Mensen die na ziekte moeite hebben met eten en drinken lopen het gevaar te weinig proteïne en calorieën binnen te krijgen. Dit is een aanzienlijk probleem binnen de muren van een ziekenhuis. Meer dan een derde van alle ziekenhuispatiënten die een aantal dagen opgenomen moeten worden, hebben hier last van.

Nooit bewezen

Ondervoeding heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit van de ziekenhuispatiënt en verhoogt de kans op complicaties en overlijden. Het probleem lijkt makkelijk verholpen te kunnen worden door middel van voedingstherapie. Echter was het tot voorkort nooit bewezen of een persoonlijk voedingsplan daadwerkelijk een positief effect heeft op patiënten.

Sterfte en complicaties

Onderzoekers van de Universiteit van Basel onderzochten in samenwerking met het Aargau Cantonal ziekenhuis wat het effect is van een voedingsplan op het herstel van patiënten. Aan het onderzoek deden meer dan tweeduizend patiënten mee, verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg een persoonlijk voedingsplan aangemeten door diëtisten, de controlegroep at mee met het menu van het ziekenhuis. Na 30 dagen bleek dat een persoonlijk voedingsplan niet alleen de inname van proteïne en calorieën verhoogde, ook sloegen de ziekenhuisbehandelingen beter aan. Daarbij overleden er minder mensen in de groep die voedingsondersteuning kregen. Ook traden in deze groep minder complicaties op.

‘De onderzoeksresultaten laten zien dat ondervoeding een te beïnvloeden risicofactor is en dat de therapie een positief effect heeft op het ziekteverloop’, vertelt hoofdonderzoeker Philipp Schütz, professor aan de Universiteit van Basel. ‘Dit onderzoek heeft grote gevolgen voor de behandeling van ziekenhuispatiënten en benadrukt het belang van voedingstherapie.’

Bron: Lancet. 2019 Apr 25. pii: S0140-6736(18)32776-4.

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws