18-12-2020

Hersenmist na het eten van een Big Mac

Het eten van een burger kan troostrijk zijn, maar om daarna werk te plannen waarbij aandacht vereist is, is niet altijd een goed idee. Naast andere mogelijke gezondheidsrisico’s, kunnen voedingsmiddelen met veel verzadigd vet ook je concentratievermogen beïnvloeden.

Bovendien kunnen de effecten nog erger zijn als je al last hebt van een lekkende darm. Het concentratievermogen daalde met gemiddeld 11 procent na het eten van het verzadigd-vet-equivalent van een Big Mac of Burger King Double Whopper, ontdekten onderzoekers van de Ohio State University.

Ze gaven 51 vrouwen een vetrijke maaltijd – een met verzadigd vet of een met onverzadigd vet – en testten hun concentratievermogen voor en na het eten. In tijden van stress, zoals de Covid-19-lockdown, kan je meer trek krijgen in bewerkt voedsel, maar dat soort eten is niet echt je vriend.

Behalve dat het ons concentratievermogen kan aantasten, kan het ook de kans op depressie, angst en darmstoornissen vergroten. ‘Als mensen angstiger zijn, zullen velen voedsel met veel verzadigd vet aantrekkelijker vinden dan broccoli’, zegt onderzoeker Janice Kiecolt-Glaser.

Het onderzoek toont ook het verband aan tussen onze darmen en hersenen, en mensen met darmproblemen voelen de negatieve effecten van ongezonde voedingskeuzes misschien nog sterker.
De onderzoekers weten niet precies wat voor gevolgen dit zou kunnen hebben in de wereld buiten het laboratorium, maar het zou invloed kunnen hebben op de manier waarop we autorijden of omgaan met anderen.

Am J Clin Nutr, 2020; 111: 1150–8

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws