18-12-2020

Hersenmist na het eten van een Big Mac

Het eten van een burger kan troostrijk zijn, maar om daarna werk te plannen waarbij aandacht vereist is, is niet altijd een goed idee. Naast andere mogelijke gezondheidsrisico’s, kunnen voedingsmiddelen met veel verzadigd vet ook je concentratievermogen beïnvloeden.

Bovendien kunnen de effecten nog erger zijn als je al last hebt van een lekkende darm. Het concentratievermogen daalde met gemiddeld 11 procent na het eten van het verzadigd-vet-equivalent van een Big Mac of Burger King Double Whopper, ontdekten onderzoekers van de Ohio State University.

Ze gaven 51 vrouwen een vetrijke maaltijd – een met verzadigd vet of een met onverzadigd vet – en testten hun concentratievermogen voor en na het eten. In tijden van stress, zoals de Covid-19-lockdown, kan je meer trek krijgen in bewerkt voedsel, maar dat soort eten is niet echt je vriend.

Behalve dat het ons concentratievermogen kan aantasten, kan het ook de kans op depressie, angst en darmstoornissen vergroten. ‘Als mensen angstiger zijn, zullen velen voedsel met veel verzadigd vet aantrekkelijker vinden dan broccoli’, zegt onderzoeker Janice Kiecolt-Glaser.

Het onderzoek toont ook het verband aan tussen onze darmen en hersenen, en mensen met darmproblemen voelen de negatieve effecten van ongezonde voedingskeuzes misschien nog sterker.
De onderzoekers weten niet precies wat voor gevolgen dit zou kunnen hebben in de wereld buiten het laboratorium, maar het zou invloed kunnen hebben op de manier waarop we autorijden of omgaan met anderen.

Am J Clin Nutr, 2020; 111: 1150–8

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Het laatste nieuws

Gevolgen van een afwezige vader

Opgroeien zonder biologische vader in huis kan in Westerse samenlevingen nadelig zijn voor de seksuele en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Er is echter weinig bekend over de gevolgen van vaderafwezigheid in culturen waar deze gezinsstructuur gangbaar is,...

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...