26-07-2008

Herceptin: wondermiddel zonder bewijs

De farmaceutische industrie handelt meer in hypes dan in hoop. Een goed voorbeeld is Herceptin, het ‘wondermiddel’ tegen kanker dat plotseling ieders favoriet en het lieverdje van de media is.
Het is een beetje een raadsel waarom Herceptin zo tot de publieke verbeelding spreekt. Het geneesmiddel is namelijk bij slechts een relatief klein aantal gevallen van borstkanker van toepassing en volgens de eerste rapporten uit de VS heeft het mogelijk zorgwekkende en ernstige bijwerkingen, waaronder hartproblemen.
In Nederland is het middel toegelaten, maar wordt het alleen voor specifieke gevallen aanbevolen. Het aantal onderzoeken naar de effectiviteit en veiligheid van het middel is maar zeer beperkt. In één studie moest bijna 19 procent van de proefpersonen vroegtijdig stoppen omdat zij schadelijke bijwerkingen ondervonden.
Als we wat dieper graven, blijkt dat Roche de publiciteit flink heeft gestimuleerd en op iedereen heeft ingepraat. Zo zijn ze druk bezig geweest borstkankerpatiënten op te bellen om hen in contact te brengen met actie- en patiëntengroepen die toevallig geld krijgen van farmaceutische bedrijven. Ze hebben patiënten zelfs geld geboden als zij openlijk wilden eisen dat Herceptin algemeen verkrijgbaar zou worden in Engeland.
En natuurlijk hebben de reclamebureaus van de grote farmaceutische bedrijven contact opgenomen met journalisten die over gezondheidszorg schrijven en die reikhalzend uitzien naar het volgende verhaal over een ‘wonderbaarlijke genezing’ waarmee ze de oplage van hun blad kunnen verhogen.
Helaas gaat achter al dit gedoe het simpele feit schuil dat Herceptin helemaal niet zo’n wondermiddel is. Het is niet meer dan het volgende, onvoldoende onderzochte geneesmiddel met een twijfelachtige staat van dienst als het om veiligheid gaat.
 

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.