09-03-2023

Herbruikbare contactlezen verhogen risico ooginfectie

Herbruikbare contactlenzen dragen leidt tot een bijna vier keer zo hoog risico op een ernstige ooginfectie die zelfs blindheid kan veroorzaken. Het verhoogt het risico op Acanthamoeba Keratitis (AK), een bacteriële hoornvliesinfectie. Andere risicofactoren zijn ‘s nachts contactlenzen dragen en ze inhouden tijdens het douchen.

AK kan het gezichtsvermogen drastisch verminderen of zelfs blindheid veroorzaken. Hoewel het aantal gevallen toeneemt, is 90 procent daarvan vermijdbaar volgens onderzoekers van het Institute of Ophthalmology van University College London. De infectie is echter nog steeds zeer zeldzaam en treft slechts één op de 20.000 dragers van contactlenzen.

De onderzoekers rekruteerden 205 patiënten uit het Moorfields Eye Hospital in Londen, van wie 83 patiënten met AK. Ze vergeleken de ziektegeschiedenis van de AK-patiënten met die van 122 patiënten met andere oogproblemen. Mensen die herbruikbare zachte contactlenzen droegen, zoals mensen met een maandelijks abonnement, hadden een 3,6 keer hoger risico om AK te ontwikkelen dan iemand die de lenzen dagelijks verving. Douchen met contactlenzen verhoogde het risico 3,3 keer, en de lenzen ‘s nachts inhouden verhoogde het risico 3,9 keer. Blootstelling aan elk type water, zoals bubbelbaden, zwembaden of meren, verhoogt ook het risico.

Mensen die geen daglenzen dragen, kunnen het AK-risico verminderen door goede hygiënische gewoonten aan te houden, zoals handen wassen en drogen voordat ze het oog aanraken om lenzen in of uit te doen. Regelmatige controles bij een oogarts zijn ook belangrijk.

Bronnen:
1 Ophthalmology, 2022; S0161-6420(22)00594-2

Dit artikel komt uit What Doctors Don’t Tell You, 2023, januari

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws