10-11-2016

Helpt vasten tegen MS?

Helpt vasten tegen MS?

Vasten bleek al van invloed te zijn op een aantal chronische ziekten, zelfs op kanker. Nu kan MS (multiple sclerose) waarschijnlijk ook aan die lijst worden toegevoegd.
Zeven dagen vasten en daarna een halfjaar een mediterraan dieet volgen, zorgen voor een vermindering van de auto-immuniteit (als het lichaam eigen weefsels aanvalt) en herstel van de myelineschede (die de zenuwceluitlopers omhult). Bij MS-patiënten vallen de T-cellen de myelineschede aan, die daardoor de beschadigingen vertoont die kenmerkend zijn voor deze ziekte.
Valter Longo van de Universiteit van Zuid-Californië leidt het onderzoek. Hij vervult een voortrekkersrol in het onderzoek naar vasten, en gelooft dat het voordelen biedt bij een hele reeks ziekten, vooral auto-immuunziekten.
Zijn nieuwste onderzoek bestond uit twee fasen: eerst onderzocht hij een groep laboratoriummuizen met een auto-immuunziekte, daarna deed hij onderzoek bij zestig MS-patiënten. Bij de menselijke studie liet hij 18 patiënten zeven dagen lang vasten – waarbij de calorie-inname sterk verminderd is – voordat ze overgingen op een mediterraan dieet. Een tweede groep van 12 patiënten kreeg een caloriearm dieet, en een andere groep van 18 patiënten werd op een ketogeen (vetrijk) dieet gezet, waarna het mediterrane dieet volgde.
Degenen die vastten en de groep met het ketogeen dieet rapporteerden een verbetering in hun kwaliteit van leven en hun algehele gezondheid.
Longo denkt dat vasten een optie zou kunnen zijn voor iedereen met een auto immuunziekte bij wie alle andere mogelijkheden al geprobeerd zijn. De onderzoekers laten wel een waarschuwing horen. ‘We zijn optimistisch, maar we willen niet dat patiënten dit zelf gaan uitproberen zonder met hun specialist te overleggen, of zonder te beseffen dat er grotere klinische onderzoeken nodig zijn om vast te stellen of het dieet als behandeling effectief is bij MS en andere auto-immuniteit.’
Bron: Cell Reports, 2016; doi: 10.1016/j.celrep.2016.05.009
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws