Onderzoekers zijn op een raadselachtige kwestie gestuit. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een universitaire of hogere beroepsopleiding veel minder kans lopen een hartziekte te ontwikkelen dan mensen met een lagere opleiding. Die kans is bij mensen met een universitaire opleiding zelfs vier keer zo klein.
Oppervlakkig gezien lijkt het niet zo raadselachtig. Mensen met een hogere opleiding zijn waarschijnlijk gemiddeld beter geïnformeerd: beter op de hoogte van de gevaren van roken en de voordelen van gezond leven, veel bewegen en gezond eten. Kort gezegd, ze gaan misschien in het algemeen verstandiger met hun leven om.
Maar nu komt het raadsel: al die levensstijlkeuzes verklaren maar voor de helft waardoor mensen een hartziekte krijgen. Anders gezegd, afgestudeerden hebben zelfs na correctie voor die factoren nog steeds een twee keer zo kleine kans op hartziekten.
De wetenschap staat voor een raadsel. Wat kan de mysterieuze factor zijn die de afgestudeerden beschermt? Misschien, zo denken wij, is het meer een mind-bodyfactor: afgestudeerden hebben misschien meer voldoening in hun leven en zijn wellicht zelfverzekerder bij hun dagelijkse bezigheden8.
8J Am Med Assoc, 2006; 295: 1793:1800
Weinig slaap slecht voor de bloedvaten
Je risico op het ontwikkelen van perifeer arterieel vaatlijden (PAV) - een beperking van de bloed-stroom in de benen neemt drastisch toe als je regelmatig minder dan vijf uur slaapt. Bij slechte slapers neemt het risico tot 74% toe, vergeleken met degenen die...