21-07-2008

Handel snel en voorkom ernstige beroerte

Jaarlijks krijgen ongeveer twintigduizend mensen in Nederland een kleine beroerte ofwel TIA (transient ischemic attack). Van hen krijgt er bijna één op de tien binnen een week een grotere beroerte met ernstiger gevolgen. Dat aantal zou kunnen worden gehalveerd als de TIA direct wordt behandeld, zo is uit onderzoek gebleken. De onderzoekers zetten in 2002 een speciaal TIA-centrum op in Oxfordshire in Engeland, waar negen ziekenhuizen uit de regio hun patiënten naartoe verwezen. Binnen twee jaar liet deze kliniek zijn afsprakensysteem varen en werden de patiënten meteen na hun TIA behandeld.
Bij het afsprakensysteem kreeg ongeveer 10 procent van de TIA-patiënten binnen 90 dagen een volledige beroerte. Dat percentage zakte naar 2 zodra het systeem werd afgeschaft ten gunste van de acute behandeling.
De behandeling bestond uit verschillende geneesmiddelen, variërend van aspirine tot statines, bloeddrukverlagers en stollingsremmers3.
3Lancet, 2007; 370: 1432-1442
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws