26-10-2023

Haarverlies voorkomen

Het komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, maar iedereen kan er last van hebben: haarverlies. Het is een veelbesproken onderwerp in de onderzoekswereld. Dit heeft ervoor gezorgd dat men haarverlies nu van alle kanten kan bekijken, zoals in deze recente analyse.1

De haarcyclus vindt plaats in vier fasen: groeien van het haar, stagnering van de groei, rustfase waarbij het haar langzaam achteruitgaat, en als laatste het uitvallen van het haar. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 100.000 haren op haar of zijn hoofd. Hierbij zijn de vier fasen in evenwicht, zodat er altijd even veel haren groeien als uitvallen en het totaal aantal haren dus relatief stabiel blijft. Echter zijn er bepaalde factoren die de cyclus verstoren door de laatste fase te benadrukken. Dit resulteert in haarverlies.

Sommige verstorende factoren kunnen worden voorkomen. Eén hiervan is stress. Zo laat onderzoek zien dat het tegenhouden van het stresshormoon cortisol een effectieve methode is voor het tegengaan van haarverlies. Een andere verstorende factor kan een tekort aan vitaminen en mineralen zijn, alhoewel er weinig consistent bewijs is dat het slikken van supplementen haarverlies tegengaat. Slecht slapen is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op haarverlies. Omgekeerd is ook gebleken dat mensen met haarverlies een verminderde slaapkwaliteit hebben, in vergelijking met een controlegroep.

Gelukkig zijn er ook een aantal methodes die de overgang van haarverlies naar haargroei bevorderen, om zo de haargroei te ondersteunen. Zo kan de bloedstroom naar de haarzakjes worden bevorderd door hoofdhuidmassages. Hoewel onderzoek hiernaar veelbelovende resultaten laat zien, zijn de steekproeven vaak klein en zijn de onderzoeken niet consequent uitgevoerd.

Een andere optie is medicatie zoals minoxidi, een middel dat de bloedvaten doet ontspannen. Ook laat eerder onderzoek zien dat de haarzakjes direct kunnen worden gestimuleerd door supplementen zoals curcumine, ashwagandha of pompoenpitolie. Een andere veelbelovende mogelijkheid voor de directe stimulatie van de haarzakjes is lichttherapie. Dit kan worden uitgevoerd met infrarood licht of met zacht, rood licht.

De analyse van de onderzoekers laat zien dat er veel factoren zijn die invloed kunnen hebben op de haarcyclus. Uiteindelijk moet er gekeken worden naar alle factoren om tot een gepaste aanpak voor het haarverlies van een individu te komen.

Bron:
1 https://www.mdpi.com/2077-0383/12/3/893?type=check_update&version=2

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws