30-10-2020

Groot ontbijt en klein avondmaal helpen bij gewichtsverlies

Bij afvallen gaat het niet alleen om het aantal calorieën dat je dagelijks eet. Het is ook van belang wanneer je ze eet.Je verbrandt twee keer zoveel calorieën als je de dag begint met een groot ontbijt in plaats van ’s avonds je hoofdmaaltijd te gebruiken.

Hoewel het tamelijk logisch is – je hebt na het ontbijt tenslotte de hele dag om calorieën te verbranden, terwijl velen na het avondeten alleen maar onderuitgezakt op de bank tv-kijken – is het verschil wel opvallend, aldus onderzoekers van de universiteit van Lübeck in Duitsland.

Volgens de onderzoekers kun je zelfs meer eten bij het ontbijt dan wat je zou eten bij je avondmaal en toch meer calorieën verbranden.

Zij analyseerden drie dagen lang de eetgewoonten van 16 mannen die eerst een caloriearm ontbijt en calorierijk diner aten en dit daarna omwisselden. De mannen verbrandden 2,5 keer meer calorieën na het eten van een groot ontbijt, dan na een groot diner en hun bloedsuikerspiegel en insulineafgifte was ook lager na het eten van een groot ontbijt.

Aten ze echter een caloriearm ontbijt, dan hunkerden ze de hele dag naar zoetigheid.

Dus, zoals het gezegde gaat, ontbijt als een keizer en dineer als een bedelaar.

BRON:
J Clin Endocrinol Metab, 2020; 105: dgz311

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws