26-01-2010

Groene thee ter preventie van mondkanker

Groene thee voorkomt wellicht het ontstaan van mondkanker, zelfs bij mensen die een sterk verhoogd risico lopen omdat ze al in een premaligne stadium zijn.
Bij meer dan de helft van de geteste patiënten bleek groenethee-extract te voorkomen dat de premaligne aandoening orale leukoplakie zich ontwikkelde tot maligniteit (kwaadaardigheid). Orale leukoplakie is een aandoening met witte plekken in het mondslijmvlies. Op basis van hun lichaamsgewicht kregen de 41 patiënten verschillende doseringen groenethee-extract. Van diegenen met de hoogste dosering ontwikkelde ongeveer 58 procent geen mondkanker, terwijl van hen die de laagste dosering kregen 36 procent vrij bleef van mondkanker en van hen die een placebo kregen slechts 18 procent.
 

In tegenstelling tot de meeste anti-kankermiddelen geeft dit extract geen bijwerkingen, al meldden de proefpersonen die de hoogste dosering gebruikten wel slaapproblemen en toename van nervositeit.
 

BRON: Cancer Prev Res, 2009; 2: 931-941

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws