Vergeetachtigheid en geheugenproblemen zijn vaak gehoorde klachten vanaf middelbare leeftijd. Het drinken van granaatappelsap kan mogelijk op de lange termijn het geheugen verbeteren.
Wetenschappers denken dat de achteruitgang van het geheugen op latere leeftijd te maken heeft met het ontstaan van oxidatieve stress en kleine ontstekingen in de hersenen. Verschillende stoffen in planten zouden oxidatieve stress kunnen tegengaan en ontstekingsremmend kunnen werken, zoals stoffen in de granaatappel.
Polyfenolen
De granaatappel is een vrucht met een stevige schil waarbinnen helderrode pitjes zitten. Deze rode pitjes bevatten de stoffen met gezondheidsbevorderende eigenschappen, namelijk polyfenolen. Polyfenolen werken als antioxidant en kunnen oxidatieve stress verminderen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat granaatappel ontstekingsremmend werkt en het afweersysteem stimuleert. Granaatappel bevat ongeveer drie keer zo veel polyfenolen dan bijvoorbeeld rode wijn. Eerder zijn er al onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van granaatappel op het geheugen op de korte termijn. Hieruit bleek dat granaatappel het geheugen kan verbeteren. In een recente klinische studie is gekeken naar de effecten bij langdurig gebruik van de vrucht.
Granaatappelsap
Aan het onderzoek deden 200 mensen tussen de 50-75 jaar mee. Deelnemers hadden geen dementie en waren verder gezond. De helft kreeg gedurende een jaar dagelijks 236,5 ml (een glas) granaatappelsap te drinken, de andere helft van de groep kreeg een nepdrankje. Na 6 en 12 maanden deden de deelnemers een geheugentest. Na een jaar bleek dat het visuele geheugen bij de mensen die granaatappelsap gedronken hadden niet afgenomen was, terwijl dit geheugen bij de mensen die het nepdrankje hadden gekregen verminderd was. De wetenschappers concluderen dat dagelijkse consumptie van granaatappelsap mogelijk cognitieve achteruitgang op latere leeftijd kan remmen.