14-07-2022

Gojibessen beschermen ons gezichtsvermogen naarmate we ouder worden

Het eten van gojibessen kan helpen ons gezichtsvermogen scherp te houden naarmate we ouder worden.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een veel voorkomend probleem van falend gezichtsvermogen naarmate we ouder worden – waardoor ongeveer 170 miljoen mensen over de hele wereld worden getroffen – maar het kan worden vertraagd en mogelijk zelfs gestopt door deze bessen te eten.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Davis voerden een kleine studie uit met 13 mensen tussen de 45 en 65 jaar oud die 28 gram bessen aten – gelijk aan een handvol – 5 dagen per week gedurende 90 dagen. De gezondheid van hun ogen werd vergeleken met een controlegroep van 14 mensen die in plaats daarvan supplementen namen voor de gezondheid van het oog.

Tegen het einde van de proef was de hoeveelheid beschermende pigmenten in de ogen van degenen die de bessen aten toegenomen, terwijl de dichtheid bij degenen die de supplementen gebruikten hetzelfde was gebleven.

De pigmenten filteren blauw licht weg en bieden antioxiderende bescherming. De pigmenten werken als ‘zonnebrandmiddelen voor de ogen’, zei onderzoeker Xiang Li.

Bron: Nutrients, 2021; 13(12): 4409

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws