08-01-2018

Goede vetten tegen darmproblemen

Mensen met darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn kunnen gebaat zijn bij – of zelfs genezen door – het eten van veel ‘goede’ vetten, zoals kokosolie en cacaoboter. Deze vetten veranderen de bacteriën in de darmen (het microbioom), wat een aantal vervelende verschijnselen van Crohn vermindert, zoals zwelling, krampen en diarree.

Onderzoekers van de Amerikaanse Case Western Reserve Universiteit ontdekten dat de vetten de bacteriesoorten die met Crohn verband houden met ongeveer 30 procent verminderen. De goede vetten die ze hebben getest zijn plantaardig. Omdat deze vetten ontsteking tegengaan, kunnen ze ook bij andere ontstekingsziekten in de darmen een heilzame werking hebben. Dit in tegenstelling tot de verzadigde vetten uit dierlijke voeding, zeggen de onderzoekers.

‘De vondst is opmerkelijk, omdat het betekent dat iemand met de ziekte van Crohn een gunstige invloed kan uitoefenen op zijn darmbacteriën en ontsteking, door in zijn dieet alleen maar over te stappen op andere vetten. Patiënten hoeven alleen maar ‘slechte’ vetten door ‘goede’ te vervangen, en een normale hoeveelheid te eten,’ zegt hoofdonderzoeker Alexander Rodriguez-Palacios.

Bron: Proceedings of the Digestive Disease Week Conference, 22 juni 2017, Chicago
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws