12-06-2019

Glucosamine tegen hart- en vaatziekten

Wanneer mensen aan gewrichtsklachten lijden, wordt het supplement glucosamine vaak ingezet om de klachten te verminderen. Uit een grootschalige analyse van 466.039 mensen blijkt glucosamine ook het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in vrijwel alle lichaamsweefsels. De hoogste concentratie bevindt zich in kraakbeen, pezen en aanhechtingen van spieren. Het glucosaminesulfaat dat in voedingssupplementen gebruikt wordt, is in staat om de kraakbeenstofwisseling te normaliseren en beschadigd kraakbeen te herstellen door zijn ontstekingsremmende werking. Het wordt daarom met name ingezet bij gewrichtsklachten waaronder artrose (gewrichtsslijtage). Het ontstekingsremmende effect blijkt echter verder te reiken dan de gewrichten.

Hart- en vaatziekten

Voor deze studie werd de gezondheidsdata van 466.039 deelnemers geanalyseerd. De deelnemers werden gevolgd van 2006 tot 2010 en hadden aan het begin van het onderzoek geen hart- en vaatziekten. Er werd gevraagd naar het gebruik van supplementen, waaronder glucosamine.

Veel verschillende factoren kunnen het risico op hart- en vaatziekten beïnvloeden, zoals voeding, leefstijl, medicijngebruik, leeftijd en lichaamsgewicht. Voor al deze factoren werd gecorrigeerd, zodat uiteindelijk alleen het gebruik van glucosamine mee woog in de resultaten.

Gebruik en dosering

Het regelmatige gebruik van glucosamine verlaagde het risico op hart- en vaatziekten met 15 procent. Onder rokers was dit effect sterker, bij deze groep mensen verlaagde het glucosamine gebruik het risico met 37 procent.

De onderzoekers gaven aan dat glucosamine niet alleen ontstekingen in de gewrichten remt, maar dat het effect in het hele lichaam plaats vindt. Eerdere studies wezen al uit dat het C reactive protein, een marker voor de ontstekingsgraad in het lichaam, daalt bij glucosamine gebruik.

In de studie wordt niet omschreven welke dosering glucosamine de deelnemers gemiddeld gebruikten. Een gangbare dosering voor gebruik bij gewrichtsklachten is 1200 mg per dag.

Bron: BMJ. 2019 May 14;365:l1628.

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws