Spirulina staat bekend als ‘superfood’ – een alles-in-één bron van vele voedingsstoffen: vitamines, mineralen, eiwitten, aminozuren, vetzuren en chlorofyl. Maar wat is spirulina precies? En wat zijn de wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten?
Spirulina is een blauwgroene zoutwater alg.1 De naam spirulina komt uit het Latijn waarin het ‘klein spiraaltje’ betekent, verwijzend naar de spiraalvormige structuur van de alg. Spirulina heeft, in tegenstelling tot de meeste andere algen, een zachte celwand.2 Hierdoor zijn de voedingsstoffen in de alg gemakkelijker beschikbaar in ons maagdarmkanaal. Spirulina bestaat uit twee soorten: Arthrospira platensis en Arthrospira maxima.3 Deze soorten worden wereldwijd gekweekt, vooral in Noord-Amerika en Azië. Spirulina wordt gebruikt als aanvulling op de voeding, als voedingssupplement.
Spirulina is rijk aan vitamines (A, C, E, K, B1, B2 en B6), mineralen (magnesium, ijzer en calcium), eiwitten (met een eiwitconcentratie van 70%), vetzuren (omega 3 en 6), antioxidanten (zoals fycocyanine), chlorofyl en jodium. Deze rijke hoeveelheid voedingsstoffen maakt spirulina goed voor een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen. Zo draagt het bij aan de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en aan behoud en opbouw van spieren. Ook heeft spirulina een antioxiderende werking: het beschermt gezonde cellen en weefsels tegen invloeden van buitenaf. Het supplement kan daarnaast energie geven bij vermoeidheid, ondersteuning bieden aan het immuunsysteem en de schildklier en helpen bij darmklachten. Bovendien beschikt spirulina over ontstekingsremmende eigenschappen.
Wetenschappelijk onderzoek laat bewijs zien voor verschillende gezondheidsvoordelen. Zo verzamelde een recent Amerikaans overzichtsonderzoek bewijs voor het verband tussen spirulina en gewichtsverlies.4 De huidige literatuur bevestigt de voordelen van spirulina met betrekking tot het verminderen van lichaamsvet, tailleomtrek, BMI en eetlust. Daarnaast bleek spirulina significante voordelen te hebben voor het verbeteren van bloedlipiden – vetachtige stoffen in het bloed, zoals bijvoorbeeld cholesterol. In een recente Iranese studie werden acht onderzoeken geanalyseerd die het effect van spirulina op lipidenprofielen onderzoeken bij patiënten met diabetes type 2.5 Uit de resultaten bleek een significante afname in cholesterolwaardes, en voordelige effecten op bloedsuikerwaarden en lipidenprofielen. In een andere recent overzichtstudie verzamelde onderzoekers experimenteel en klinisch bewijs voor de effecten van spirulina op breingezondheid.6 De resultaten gaven bewijs voor verscheidende voordelen: spirulina bleek in staat de normale hersenfuncties en de ontwikkeling van het zenuwstelsel te ondersteunen. Ook bleek het voedingssupplement te helpen bij fysieke en mentale vermoeidheid.
Concluderend wijst wetenschappelijk bewijs op verschillende gezondheidsvoordelen. Spirulina is zowel in poeder- als tabletvorm te koop.
Bronnen:
1 https://energiekevrouwenacademie.nl/spirulina-koning-van-de-eiwitten/
2 https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/kruiden/spirulina/
3 https://www.spiruella.nl/blog/spirulina-alles-over-dit-superfood-ontdek-de-10-voordelen/
4 PMID: 32201580, DOI: 10.1136/openhrt-2018-001003
5 PMID: 34178867, DOI: 10.1007/s40200-021-00760-z
6 PMID: 34067317, DOI: 10.3390/md19060293