26-10-2020

Gezonde leefstijl verlaagt beroerterisico, ook als je in de 50 bent

Het is nooit te laat om gezonder te gaan leven, want het kan ook later in je leven veel invloed hebben op je gezondheid. Vrouwen die beter gaan eten als ze in de 50 zijn, verlagen de kans op het krijgen van een beroerte 20 jaar daarna, zo wijst een nieuwe studie uit.

Het risico daalt met wel 30 procent, aldus onderzoekers van de Harvard TH Chan School of Public Health in Boston die de gezondheid en levensstijl bijhielden van bijna 60.000 vrouwen gedurende 26 jaar.

Bij aanvang van de studie was de gemiddelde leeftijd van de vrouwen 52 en zij werden aangespoord om gezonder te gaan leven door onder meer te stoppen met roken en te zorgen voor meer lichaamsbeweging en betere voedingskeuzen, waaronder meer vis, noten, volkorengranen, fruit en groenten en het weglaten van bewerkt vlees.

In de loop van de studie kreeg bijna 5 procent van de vrouwen een beroerte, maar het risico nam drastisch af bij degenen die waren gestopt met hun slechte gewoonten. Hoewel alle leefstijlveranderingen een positieve invloed hadden, was het gezondere voedingspatroon het belangrijkst; dat verlaagde op zichzelf het risico op een beroerte met 23 procent.

BRON:

Stroke, 2020; 51: 1381–7

Gezonder voedingspatroon verlaagde het risico op een beroerte met 23%

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws