Gezonde darmen houden MS en parkinson tegen

Gezonde darmen kunnen gezien worden als verzekeringspolis tegen MS en andere chronische ziekten van het centrale zenuwstelsel (CZS), zoals de ziekte van Parkinson.

Microben in de darmen produceren stoffen die onze immuuncellen aanzetten tot vernietiging van schadelijke virussen in de hersenen en het zenuwstelsel. Het vermoeden is dat virale hersen- en ruggenmerginfecties MS aanjagen. De darmmicroben zouden ook bescherming kunnen bieden tegen andere CZS-ziekten, zoals verlamming, de ziekte van Parkinson en beroerten.

Slechte eetgewoonten en antibiotica tasten onze darmbacteriën aan, waardoor we vatbaarder worden voor deze ziekten. Om dit idee te testen deden onderzoekers van de School of Medicine van de Universiteit van Utah een proef met een groep laboratoriummuizen. Sommige daarvan hadden gezonde darmmicroben en andere hadden bacterievrije darmen.

Beide groepen kregen een dosis muizen-hepatitisvirus, dat de cellen in het CZS infecteert en MS-achtige verschijnselen teweegbrengt, maar alleen de bacterievrije muizen werden geïnfecteerd. Toen deze muizen ‘goede’ darmbacteriën toegediend kregen, kwam ook bij hen een immuunreactie op gang die de verlammingsverschijnselen en andere neurologische schade ongedaan maakte.

‘Signalen van microben zijn van cruciaal belang voor een snelle verwijdering van virussen uit het centrale zenuwstelsel en om schade door MS-achtige ziekten te voorkomen. Onze resultaten benadrukken het belang van een diverse bacteriënpopulatie in de darmen, ’ aldus June Round, een van de onderzoekers.

Zij voegt eraan toe dat het van belang is om na een antibioticakuur goede voedingsgewoonten aan te houden en te zorgen voor aanvulling van de goede bacteriën met probiotica.

Elife, 2019 Jul 16; 8. pii: e47117.

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws