14-01-2020

Gezond Tandvlees 2

Een slechte gezondheid van het gebit kan samen-hangen met leverkanker. Mensen met parodontitis – gekenmerkt door bloedend tandvlees en losse tanden – lopen 75 procent meer kans op deze vorm van kanker. Bacteriën die bij parodontale ziekte worden gevonden zijn ook in leverkankercellen aangetroffen, aldus onderzoekers van Queen’s Hospital in Belfast. Leverkanker lijkt de enige soort kanker van het maag-darmstelsel te zijn die samenhangt met tandvleesaandoeningen. Er werd volgens de onderzoekers geen toename gezien in het risico op dikkedarm-, anus- of alvleesklierkanker.
Voor het onderzoek werd de gezondheid van 469.628 mensen bijgehouden, waarvan er 4069 leverkanker kregen in de zes jaar van de studie. Bij 13 procent van hen werd een slechte mondgezondheid vastgesteld en de meesten daarvan waren jong, vrouw en wonend in sociaal zwakke gebieden.

Zieke Lever

De onderzoekers wisten niet precies waarom parodontale ziekte alleen samenhang vertoonde met leverkanker en niet met andere vormen van kanker in het maag-darmstelsel. Maar een mogelijke theorie is dat de lever al ziek is voordat er kanker ontstaat en niet in staat is om bacteriën op de juiste manieren te verwerken, wat vervolgens tot het ontstaan van kanker leidt.
Leverkanker is de op vijf na dodelijkste vorm van kanker, met een lage overlevingskans van slechts 11 procent. In het verleden zijn roken, alcohol en zwaarlijvigheid ook in verband gebracht met deze vorm van kanker.

United European Gastroenterol J, 2019; 205064061985804

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws