27-01-2023

Gezond plantaardig dieet tegen darmkanker

Je voedselpatroon heeft invloed op je gezondheid. Dat is inmiddels welbekend. In langetermijnonderzoeken onder verschillende populaties is vastgesteld dat specifieke voedselpatronen de kans op bepaalde ziekten verhogen of verlagen. Zo is in het UK- biobank-onderzoek vastgesteld dat met mate vlees eten de kans op darmkanker op een latere leeftijd verkleint.[1] In andere studies naar vegetarische, niet-vegetarische en vleesrijke voedselpatronen kon hiervoor echter geen bewijs gevonden worden.

Onderzoekers verbonden aan de Zuid-Koreaanse Kyung Hee Universiteit hebben in samenwerking met de Universiteit van Zuid-California en de Universiteit van Hawaii nu een grootschalig onderzoek verricht naar het mogelijke verband tussen plantaardige voedselpatronen en het risico op darmkanker. Het onderzoek vond plaats in de Verenigde Staten en 79.952 mannen en 93.475 vrouwen van verschillende etnische herkomst en in de leeftijdscatogorie tussen de 45 en 75 jaar namen hieraan deel. De deelnemers werden 15 jaar lang geobserveerd.

In de vragenlijsten die de deelnemers invulden over hun dieet werden 180 voedingsmiddelen opgenomen. De deelnemers gaven 3 keer per dag de portiegrootte en de frequentie van consumptie aan. Voor het onderzoek maakten de onderzoekers onderscheid in 3 categorieën, gebaseerd op 16 verschillende voedingsgroepen: een gezond plantaardig dieet, een ongezond plantaardig dieet en een plantaardig dieet, waarin zowel ongezonde als gezonde producten werden geconsumeerd. Een gezond plantaardig dieet werd gedefinieerd als de consumptie van volkoren granen, groenten, fruit, plantaardig oliën, noten, peulvruchten, koffie en thee, terwijl in het ongezonde dieet verfijnde granen, aardappelen, vruchtensappen, toegevoegde suikers en dierlijke producten (zuivel, ei, dierlijke vetten, vis en vlees) werden geconsumeerd.

Via lokale databanken met kankercijfers en sterfgevallen konden de onderzoekers vervolgens vaststellen of de deelnemers daadwerkelijk darmkanker hadden. De onderzoekers concludeerden uit de data dat een dieet, rijk aan gezond plantaardig voedsel het risico op darmkanker met name bij mannen verlaagt. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat vrouwen over het algemeen meer plantaardig voedsel consumeren dan mannen.  Hiermee ondersteunt dit onderzoek eerder bewijs dat de consumptie van plantaardig voedsel zonder meer gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Bronnen:
1 https://www.ukbiobank.ac.uk/
2 https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02623

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws