21-05-2014

Gezond eten overschrijft genetische code voor ziekte

Er is goed nieuws voor mensen met hart- en vaatziektes in de familie. Je kunt je erfelijke eigenschappen namelijk beïnvloeden door gezond te eten.

Sommige mensen hebben genetische codes die de kans op hart- en vaatziektes zoals een beroerte sterk verhogen. Die genetische codes kun je overschrijven met mediterrane voeding zoals olijfolie, vis, meervoudige koolhydraten en noten, zo ontdekten onderzoekers uit Spanje en de VS.

Ze onderzochten vijf jaar lang bij ruim zevenduizend mannen en vrouwen welk effect verschillende soorten voeding – mediterraan en vetarm – hadden op de kans op hart- en vaatziektes. Ongeveer negenhonderd van deze mannen en vrouwen hadden een variant van een genetische code die hen gevoeliger maakte voor hart- en vaatziektes. Als zij overstapten op een mediterraan dieet, verdween die extra gevoeligheid en stonden ze weer op gelijke voet met mensen zonder de genetische variatie.

Bron: Diabetes Care, 2013; doi: 10.2337/dc13-0955
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws