Geraffineerde suikers kunnen een rol spelen bij een bipolaire stoornis

Veel ouders weten dat suiker het gedrag van hun kinderen kan beïnvloeden, maar wetenschappers hebben ontdekt dat de suiker in bewerkt voedsel en drank ook een rol kan spelen bij een bipolaire stoornis.

(Glucose)fructosestroop ofwel maisstroop of HFCS kan bijdragen aan het veroorzaken van ADHD, agressief gedrag en een bipolaire stoornis, de ernstige psychiatrische aandoening die ooit bekend stond als manisch-depressieve stoornis.

We consumeren overmatig veel suiker, omdat het alom tegenwoordig is in de typische westerse voeding. Dit zou wel eens kunnen meespelen in de toename van ADHD-gevallen in pakweg de afgelopen 20 jaar, zeggen onderzoekers van de universiteit van Colorado.

HFCS verlaagt de energie in onze cellen, wat een ‘foerageerreactie’ teweegbrengt die gewoonlijk wordt waargenomen wanneer iemand verhongert. Dit stimuleert op zijn beurt het nemen van risico’s, impulsiviteit, haastige besluitvorming en agressie.

Het is een basale overlevingsreactie die zinvol is als we echt uitgehongerd zijn, maar die kan leiden tot ADHD, agressiviteit en zelfs bipolair gedrag als we niet op zoek zijn naar voedsel.

Bron:  Evol Hum Behav, 2020

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws