Genetische mutatie ontdekt bij kinderen die zwaar ziek zijn van Covid

Kinderen die worden besmet met het coronavirus, worden meestal niet ernstig ziek. Toch belanden er kinderen in het ziekenhuis.

In een internationale studie ontdekten onderzoekers hiervoor een mogelijke verklaring. Zij voerden een genetisch en immunologisch onderzoek uit onder 112 kinderen die in het ziekenhuis waren opgenomen met longproblemen als gevolg van Covid. Hieronder waren 25 kinderen met matige, 15 met ernstige en 72 met kritieke longontsteking. De kinderen waren afkomstig uit alle delen van de wereld: België, Brazilië, China, Egypte, Frankijk, Hong Kong, Iran, Italië, Peru, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten en Zwitserland.

De onderzoekers ontdekten bij 1 op de 10 kinderen een genetisch defect dat in een andere studie ook onder 3,5 procent ernstig zieke volwassen werd gevonden als trigger van de ernstige reactie op een Covid-19-infectie of bijvoorbeeld seizoensgriep. De helft van deze kinderen was voor de coronabesmetting kerngezond. In de controlegroep van minder zieke kinderen en jongvolwassenen had geen enkele deelnemer deze mutatie.

Kinderen met dit defect maken een groep van 17 eiwitten niet aan die ons lichaam wel nodig heeft om de infectie te onderdrukken. Ze beschikken onvoldoende over het zogeheten type I-interferon. Deze eiwitten zijn cruciaal om het lichaam te beschermen tegen het coronavirus. Deze kinderen kunnen geholpen worden met antivirale middelen. Daarom is deze studie volgens de onderzoekers ook zo belangrijk. Regelmatig testen vinden zij cruciaal, want binnen een paar uur na besmetting, zo is vastgesteld, moet je lichaam de eiwitten aanmaken. Gebeurt dat niet, dan kun je ernstig ziek worden. En als je als volwassene of als kind dan in het ziekenhuis belandt door corona, kan er volgens de onderzoekers het beste op het genetisch defect getest worden. Is dit het geval, dan kan het ook nuttig zijn om familieleden preventief te testen.

 

Bron: J Exp Med (2022) 219 (8): e20220131.

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws