25-07-2008

Geneesmiddel tegen kanker: twee patienten met lupus overleden

Er is een speciale waarschuwing uitgegaan voor het kankerbestrijdende middel Mabthera (rituximab) nadat de dood van twee patiënten aan dit middel werd geweten.
Het gaat om een krachtig geneesmiddel dat de immuunreactie onderdrukt. Het is een soort immunotherapie die gebruik maakt van monoclonale antilichamen. Dit zijn antilichamen die niet in het lichaam worden aangemaakt, zoals normaal is, maar in het laboratorium worden gemaakt. Het middel is goedgekeurd als therapie voor non-Hodgkin-lymfoom.
Ondanks de verondersteld beperkte toepassing van dit middel hebben artsen het ook gegeven aan patiënten met de auto-immuunstoornis systemische lupus erythematosus (SLE) of lupus.
Alleen al in de VS hebben ongeveer 10.000 SLE-patiënten Mabthera gekregen en twee van hen zijn in 2006 overleden. Deze patiënten hadden allebei een opportunistische virusinfectie in de hersenen gekregen die bekend staat als PML (progressieve multifocale leukencefalopathie), die vaak in verband wordt gebracht met AIDS.
De toekomst van dit middel is onzeker, maar terwijl de controlerende instanties overleggen, moeten de artsen toch maar alert zijn op de eerste tekenen van PML bij patiënten die een chemotherapie met Mabthera krijgen.7
7 www.fda.gov/cder/drug/advisory/rituximab.htm
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws