Gen heeft sleutelrol bij borstkanker

Acht jaar duurde het onderzoek, maar onderzoekers uit Australië kunnen inmiddels vaststellen dat zij een gen hebben geïdentificeerd dat een sleutelrol speelt in de overleving van tumoren bij ernstige vormen van borstkanker.

Borstkanker is er in veel verschillende vormen. Sommige patiënten lijden aan een zeer ernstige vorm met een beangstigend lage overlevingskans. De helft van hen overleeft het niet. Voor de patiënten is de ontdekking mogelijk goed nieuws. Het ontdekte gen, genaamd AAMDC, voorkomt namelijk dat de behandeling aanslaat.

De onderzoekers wendden zich tot een borstkankersubgroep met de naam IntClust2. De tumoren van deze groep kenmerken zich door een stukje DNA op chromosoom 11, het chromosoom waar het AAMDC-gen te vinden is. De onderzoekers analyseerden 119 monsters en merkten op dat in 25 procent van de tumoren het gen zichzelf verveelvoudigt.

Om de werking van AAMDC te begrijpen, zetten zij het onderzoek voort bij muizen. Door het niveau van AAMDC te verlagen, ontdekten zij dat de kankercellen vertraagden en afstierven; hoe minder AAMDC, hoe hoger dus de kans op herstel.

De onderzoekers menen dat deze kankerbevorderende functie van AAMDC door de tumoren wordt ingezet als ‘overlevingskit’. Ze passen zich simpelweg aan en ondersteunen op deze manier de groei van kankercellen. Zo ‘beschermen’ zij de tumoren tegen de hormonale kankerbehandelingen.

Het AAMDC-gen werd niet alleen aangetroffen bij borstkanker. Bij zowel eierstok-, prostaat-, en longkanker waren ze ook zichtbaar. Als vervolg op deze nieuwe ontdekking kan worden gekeken naar nieuwe behandelingen. Het onderzoeksteam concludeerde dat verschillende vormen van kanker nu kunnen worden opgespoord door te zoeken naar hoge niveaus van AAMDC in de tumorcellen.

Bron: Commun 12, 1920 (2021)

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.