06-02-2024

Gember versterkt de darmflora

Gember is de wortelstok van een Aziatische bloemplant. De plant werd door de Romeinen al naar Europa getransporteerd, waarschijnlijk door de helende krachten van de wortelstok.1 Deze plant heeft namelijk een lange geschiedenis als medicijn.2

Een Iraanse analyse uit 2019 van meerdere klinische experimenten laat zien dat gember helpt bij misselijkheid, zonder negatieve bijwerkingen – ook niet tijdens de zwangerschap.2 De manier van inname leek niet uit te maken, want in deze onderzoeken werd de gember ingenomen in pil-, extract- en poedervorm. Recenter onderzoek uit Spanje laat zien dat gember veel stoffen bevat die werken als antioxidanten en een hoog ontstekingsremmend vermogen hebben.3 Hiermee helpen deze werkende stoffen tegen veelvoorkomende ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en chronische gewrichtsreuma (artritis).

Volgens een onderzoek uit China zijn deze effecten ook zichtbaar voor gezonde mensen die gembersap drinken.4 Dit onderzoek vergeleek voor beide geslachten een groep die gembersap dronk met een controlegroep die geen gembersap dronk. In totaal werden er 123 proefpersonen vergeleken die zeven dagen achter elkaar gembersap dronken. Uit deze vergelijking bleek voor beide geslachten een toename in darmflora – en dit is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem. Deze toename bleek groter voor vrouwen dan voor mannen. De onderzoekers weten niet zeker waarom dit zo was, maar denken dat het iets te maken heeft met de stofwisselingsverschillen tussen mannen en vrouwen.

Gember kan dus veel betekenen voor je lichaam. Wil je je immuunsysteem op peil houden is of je darmflora ondersteunen, kijk dan eens wat gember voor je kan betekenen.

Bronnen:

1 https://web.archive.org/web/20151117024739/http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/zingiber-officinale-ginger
2 DOI: 10.1002/fsn3.807
3 DOI: 10.3390/molecules27217223
4 DOI: 10.3389/fmicb.2020.576061

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws