Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de Universiteit van Michigan, is klinisch getest in een studie naar leverkanker (Hope4Liver) en met succes gebruikt naast hersenkankertherapie en immunotherapie.
In een nieuwe studie hebben onderzoekers uit Michigan achterhaald hoe histotripsie in staat is te zorgen voor een immuunrespons tegen de tumor. Met chemotherapie en radiotherapie wordt de hele kankercel vernietigd, inclusief eiwitten die bekend staan als tumorantigenen. Bij histotripsie opent de kankercelwand en worden de antigenen onthuld, waardoor het immuunsysteem wordt gewaarschuwd. Bij tests op laboratoriumratten met leverkanker werden de tumoren volledig vernietigd, zelfs wanneer geluidsgolven slechts op de helft van de massa waren gericht. De immuunrespons stopte de verspreiding in meer dan 80% van de gevallen. In een afzonderlijke muizenstudie konden de onderzoekers de kankercellen die aan de geluidsgolven waren blootgesteld overzetten naar andere muizen, waarna deze kankercellen ook een immuunrespons bij de tweede groep muizen veroorzaakten.
‘Het injecteren van het puin in een tweede muis had bijna een vaccinachtige werking. Muizen die dit puin ontvingen, waren verrassend resistent tegen tumorgroei’, aldus Zhen Xu, één van de onderzoekers. De universiteit is sinds 2001 bezig met de ontwikkeling van histotripsie.
Bron:
1 Front Immunol, 2023; doi: 10.3389/fimmu.2023.1012799