28-02-2020

Geen pijnverlichting door opiaten bij 90% van de gebruikers.

Pijnstillers met opiaten zoals morfine, codeïne en oxcycodon hebben een zeer verslavende werking op mensen. Deze verslaving zorgt voor een verhoogd risico op drugsgebruik en is een ware epidemie in sommige delen van de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Nieuw onderzoek wijst uit dat deze pijnstillers in 90% van de gevallen zelfs helemaal niet werken.

Pijnstillers verstoren de signalen die naar het brein worden gestuurd. Door deze verstoring ervaren wij minder of geen pijn. Bij langdurig gebruik blijken opiaten amper effectief. En juist chronische patiënten gebruiken hoge doseringen pijnstillers. De afgelopen jaren zijn het aantal voorgeschreven recepten voor opiaten verdubbeld. En slikken inmiddels 1 op de 8 inwoners van de UK deze medicijnen op reguliere basis.

Dr Cathy Stannard, expert op het gebied van pijnbestrijding, heeft haar conclusies gedeeld op een medische conferentie en probeert het tij te keren.
Volgens haar onderzoek zou er meer gedaan moeten worden aan de welzijnsbeleving van patiënten met chronische klachten. Pijnbestrijding gaat niet alleen om medicijnen, het verwerken van trauma’s of het verbeteren van het sociale netwerk kunnen nog meer bijdragen aan het verminderen van de pijnbeleving. Pijnstillers moeten slechts zeer selectief worden ingezet bij patiënten en slechts in lage doseringen worden aangeboden.

Bron: Drug Ther Bull. 2018 Oct;56(10):118-122

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws