Pijnstillers met opiaten zoals morfine, codeïne en oxcycodon hebben een zeer verslavende werking op mensen. Deze verslaving zorgt voor een verhoogd risico op drugsgebruik en is een ware epidemie in sommige delen van de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Nieuw onderzoek wijst uit dat deze pijnstillers in 90% van de gevallen zelfs helemaal niet werken.
Pijnstillers verstoren de signalen die naar het brein worden gestuurd. Door deze verstoring ervaren wij minder of geen pijn. Bij langdurig gebruik blijken opiaten amper effectief. En juist chronische patiënten gebruiken hoge doseringen pijnstillers. De afgelopen jaren zijn het aantal voorgeschreven recepten voor opiaten verdubbeld. En slikken inmiddels 1 op de 8 inwoners van de UK deze medicijnen op reguliere basis.
Dr Cathy Stannard, expert op het gebied van pijnbestrijding, heeft haar conclusies gedeeld op een medische conferentie en probeert het tij te keren.
Volgens haar onderzoek zou er meer gedaan moeten worden aan de welzijnsbeleving van patiënten met chronische klachten. Pijnbestrijding gaat niet alleen om medicijnen, het verwerken van trauma’s of het verbeteren van het sociale netwerk kunnen nog meer bijdragen aan het verminderen van de pijnbeleving. Pijnstillers moeten slechts zeer selectief worden ingezet bij patiënten en slechts in lage doseringen worden aangeboden.