In de VS wordt autisme in ongeveer 25 procent van de gevallen over het hoofd gezien, vooral bij Latijns-Amerikaanse en Afrikaans-Amerikaanse kinderen. Dit doet vermoeden dat de aandoening – inmiddels beschouwd als een epidemie die één op de 42 jongens treft – nog vaker voorkomt dan al werd gedacht.
Onderzoekers van de New Jersey Medical School (Rutgers University) doorzochten medische dossiers uit 2014, van 266.000 destijds 8-jarige kinderen, om te achterhalen hoeveel van hen al autismesymptomen vertoonden maar nog geen klinische diagnose hadden.
Van de 4500 kinderen die uit het onderzoek naar voren kwamen met autistische symptomen bleek een kwart nooit de diagnose te hebben gekregen. De meeste niet-geconstateerde gevallen werden gevonden onder zwarte of latino-jongens.
Zij hadden onder meer last van problemen op mentaal gebied en moeite met sociale vaardigheden en met dagelijkse activiteiten. Toch kregen hun gezinnen geen hulp of begeleiding. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de diagnose niet werd gesteld als gevolg van taal-, communicatie- of culturele barrières. Het zou ook kunnen dat ouders bang zijn voor het stigma van het hebben van een autistisch kind en het ingewikkelde diagnostische proces.
Ook werden vroege tekenen van autisme soms ten onrechte aangezien voor gedrags- of medische problemen, zegt onderzoeker Walter Zahorodny.
Hij voegt toe dat het zou kunnen helpen om alle peuters, kleuters en schoolgaande kinderen te screenen om gevallen te identificeren die momenteel onder de radar blijven. Artsen zouden daarnaast taalbarrières kunnen wegnemen door plaatjes te gebruiken ter verbetering van de communicatie.
BRON: Autism Res, 2019 Dec 23