10-11-2016

Geen chemo bij borstkanker

Geen chemo bij borstkanker

Steeds meer vrouwen die een vroeg stadium van borstkanker hebben, kiezen niet voor chemotherapie maar voor een alternatieve behandeling. Uit nieuw onderzoek blijkt dat tot 87 procent van hen in het eerste jaar na de diagnose in plaats van chemotherapie met voedingssupplementen en mind-bodytherapieën begint.
Na een jaar was het merendeel van de vrouwen alsnog met chemotherapie begonnen als dit nodig werd gevonden en 11 procent van hen onderging nooit chemotherapie. Bij vrouwen voor wie de behandeling discretionair was, dat wil zeggen optioneel, was de keuze voor chemotherapie veel lager – 36 procent.
Over het algemeen zijn vrouwen die voor alternatieve behandelingen kiezen, minder geneigd om überhaupt met chemotherapie te starten, zeggen onderzoekers van de Columbia Universiteit in New York City.
Ze onderzochten de manier waarop 685 vrouwen op hun diagnose reageerden. Alle vrouwen waren jonger dan 70 en hadden niet-gemetastaseerde borstkanker (zonder uitzaaiingen).
De onderzoekers zeggen dat het toepassen van alternatieve behandelingen voor kanker de afgelopen twintig jaar is toegenomen. De meest populaire behandelingen zijn voedingssupplementen en vitaminen en mind-bodypraktijken (yoga, meditatie, qi gong, acupunctuur, massage). Het merendeel van de vrouwen maakt gebruik van twee therapieën tegelijk.
Bron: JAMA Oncology, 2016; doi: 10.1001/jamaoncol.2016.0685
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws