28-04-2020

Gangbaar antibioticum aanjager van hartproblemen

Een van de meest gangbare antibiotica kan twee ernstige hartaandoeningen veroorzaken, aldus onderzoekers. 

Fluoroquinolonen, waaronder ciprofloxacine, kunnen een lekkende hartklep (aorta- of mitralisinsufficiëntie) veroorzaken, waarbij het bloed terugstroomt het hart in. De eerste 30 dagen van inname vormen het grootste risico. 

Het probleem treft volgens onderzoekers van de Amerikaanse University of British Columbia mogelijk tot 10 procent van de mensen die deze antibiotica slikken. Zij ontdekten 12.505 gevallen van hartklepinsufficiëntie onder 125.020 mensen die de antibiotica slikten en vergeleken dit met een patiëntengroep die andere antibiotica kreeg. Het risico was het grootst in de eerste 30 dagen, waarna het gedurende de volgende maand afnam.  

Artsen schrijven graag fluoroquinolonen voor, omdat het een breedspectrummedicijn is met een goede opneembaarheid. Maar ook al zijn het praktische medicijnen, ze zijn volgens onderzoeker Mahyar Etminan niet altijd essentieel, vooral niet bij buiten het ziekenhuis opgelopen infecties. ‘Onnodig recepten uitschrijven, kan zowel zorgen voor antibioticaresistentie als voor hartproblemen’, aldus Etminan. 


BRON
J Am Coll Cardiol, 2019; 74: 1444–50 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws