15-08-2019

Ga even wandelen – en u zult langer leven

Blijf niet de hele tijd zitten, doe iets, om het even wat. Als u slechts 30 minuten zitten inruilt voor een activiteit, kunt u uw kans op een vroegtijdige dood met 35 procent verkleinen.

U hoeft niet perse te staan zweten in de sportschool. Lichte oefeningen – zelfs gewoon rondlopen – kunnen u al helpen om langer te leven.
‘Lichamelijke activiteit van om het even welke intensiteit levert gezondheidsvoordelen op,’ zegt Keith Diaz, een van de onderzoekers van het Irving Medical Center van de Universiteit van Columbia die de gezondheid en activiteitenniveaus van 8.000 mensen van 45 jaar of ouder aan het begin van de studie in kaart bracht.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die 30 minuten lang zitten vervingen door oefeningen met een matige tot hoge intensiteit hun kans op een vroegtijdige dood met 35 procent verminderden. Zelfs de mensen die zich nauwelijks inspanden en alleen rondliepen, zagen hun risico met 17 procent dalen.

Als 30 minuten u lang lijkt, bieden zelfs een paar minuten matige tot intense activiteiten nog steeds gezondheidsvoordelen.
De resultaten zijn vooral van belang voor mensen die lang achter elkaar zitten, zoals op het werk. Geschat wordt dat ongeveer 25 procent van de volwassenen acht of meer uur per dag zit. Zelfs een wandeling na de lunch maakt al verschil uit, zeggen de onderzoekers.

In een eerdere studie ontdekten dezelfde onderzoekers dat mensen die een uur of langer zitten zonder op te staan, zelfs niet om rond te lopen, het grootste risico hadden op een vroegtijdige dood. Omgekeerd hadden mensen die 30 minuten of minder zaten het laagste risico.
 

Am J Epidemiol, 2019; 188: 537–44

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws