06-02-2024

Kruiden & kwaaltjes: Aften

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Sinds het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft eeuwenoude kennis hierover relevant voor de geneeskunde. In deze rubriek lees je over kruiden en planten die worden gebruikt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde).

Aften

Aften zijn zweertjes in de mond, die voor komen op het wangslijmvlies, het tandvlees en het verhemelte. Hoewel een afte hooguit zo’n 4 millimeter groot is, kan het zeer pijnlijk zijn. Volgens de Maag Lever Darm Stichting heeft een op de vijf volwassenen weleens last van aften.

 Cat’s Claw

Een plant met geneeskrachtige eigenschappen bij aften is Cat’s claw (Unicaria tomentosa). Deze klimplant is afkomstig uit de jungle van Peru en zijn schors wordt gebruikt bij de behandeling van reuma, inwendige infecties en wondverzorging.

Het immuunsysteem van het menselijk lichaam wordt door de plant gestimuleerd, waardoor er een sterkere weerstand ontstaat tegen infecties door bacteriën en virussen. Door zogenoemde glycosiden in Cat’s claw, werkt de plant ontstekingsremmend.

Deze informatie is bedoeld om de theoretische kennis te verbreden. Vraag altijd medisch advies aan je arts of fytotherapeut voordat je begint aan zelfmedicatie. Sommige kruiden hebben een wisselwerking met reguliere medicijnen en/of kunnen onder bepaalde omstandigheden niet worden gebruikt.

Bron:
1 Fytotherapie / druk 2: praktische kruiden- en plantengids. (2018).

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws