05-11-2020

Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen

Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, wordt vaak gebruikt in frisdranken en bewerkt voedsel. Deze zoetstof zorgt voor veel maagproblemen, van een lekkende darm tot leverkanker.

Volgens onderzoek van de Universiteit van California is fructose een van de grote oorzaken van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en dat is de meestvoorkomende leveraandoening in de westerse wereld. Onbehandelde leververvetting kan leiden tot ontstekingen en uiteindelijk tot levercirrose. Bij levercirrose is een nieuwe lever het enige redmiddel.

Fructose is een van de sterkste smaakversterkers en wordt al sinds de jaren 70 toegevoegd aan bewerkt voedsel en frisdrank. Te veel suiker eten, kan bijdragen aan overgewicht, dat is bekend, maar dat het directe invloed heeft op onze darmen en lever is nieuw.

Het onderzoek van de Universiteit van California richtte zich op de vergelijking van fructose met andere zoetstoffen, zoals glucose. Hieruit bleek dat fructose drie keer meer kans geeft op een vervette lever. Fructose wordt afgebroken door het enzym fructokinase. Dat zorgt ervoor dat de productie van proteïnen die de darm beschermen, vermindert en dit vergroot de kans op een lekkende darm.

Het af en toe consumeren van fructose lijkt geen kwaad te kunnen. Fructose wordt pas schadelijk bij langdurig en veelvoudig gebruik. Het gevaar schuilt volgens de onderzoekers erin dat het in zoveel eten wordt verwerkt dat de consument niet meer kan bijhouden hoeveel fructose hij per dag binnenkrijgt.

De ontdekking biedt wel een sprankje hoop: een therapie die de darmbarrière herstelt, kan ook een tegengif zijn voor NAFLD, aldus de onderzoekers.

BRON: Nat Metab. 2020 Jul;2(7):586-593.

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.