Hoe kan het dat de Fransen zo weinig hart- en vaatziekten hebben terwijl ze zoveel vlees eten? Deze vraag staat bekend als ‘de Franse paradox’ – hoewel het misschien eigenlijk helemaal geen paradox is, omdat de relatie tussen vetten en hartziekten nooit bewezen is. Wetenschappers denken dat ze het raadsel nu hebben opgelost.
Het heeft allemaal te maken met een ander hoofdbestanddeel van het Franse menu: kaas. Het lijkt erop dat kaas helpt om de stof butyraat te produceren, dat een natuurlijke bescherming biedt tegen een te hoog cholesterol, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Chemical Society.
Kaas lijkt het enige zuivelproduct te zijn met deze eigenschap. Melk en boter hadden niet dezelfde gunstige eigenschappen, ontdekten de onderzoekers toen ze de urine en ontlasting van vijftien gezonde mannen onderzochten.
Alleen in de ontlasting van de kaaseters werd butyraat aangetroffen. Butyraat wordt geproduceerd door de darmbacteriën, die daarbij blijkbaar een handje worden geholpen door de kaas.
De uitkomst van dit onderzoek plaatst vraagtekens bij de theorie dat vetten tot hart- en vaatziekten leiden, zegt hoofdonderzoeker Hanne Bertram.
Bron: Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015; 63(10): 2830
Leefstijlgeneeskunde in curatieve zorg
In het bericht is Dirkjan van Schaardenburg aan het woord, hij is reumatoloog en behandelt mensen met reuma en mensen met artrose. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen van je bewegingsapparaat, bestaande uit je botten, spieren, gewrichten en pezen.