12-03-2019

Folaat en B12 tegen leververvetting

Als er weinig folaat en vitamine B12 beschikbaar is voor het lichaam, heeft dit een ongunstig effect op de levergezondheid.

Een ongezonde voeding en leefstijl kan zorgen voor vervetting van de lever. In de medische wereld wordt dit ook wel een niet-alcoholische leververvetting genoemd. Deze vorm van leververvetting kan in ernstige gevallen leiden tot een niet-alcoholische leverontsteking, waardoor de lever, ons belangrijkste detox-orgaan, niet goed meer kan functioneren. Een leefstijlverandering is noodzakelijk om het verloop van de ziekte te verbeteren, maar ook de vitamine-status van het lichaam speelt een rol. Zowel een tekort aan folaat als vitamine B12 resulteert in een groter risico op leverontsteking.

Hoeveel is genoeg?

Voor dit onderzoek werden 83 patiënten met een niet-alcoholische leverontsteking onderzocht. Zowel de hoeveelheid folaat als vitamine B12 werd gemeten in het bloedserum. Een lage hoeveelheid folaat in het bloed werd in verband gebracht met de ernst van de leververvetting. Een lage vitamine B12 waarde leidde daarnaast ook tot een hogere ontstekingswaarde van de lever.

Voeding of supplement

Om voldoende folaat en vitamine B12 via de voeding binnen te krijgen zult u minimaal 200 gram groente, 2 stuks fruit en wat dierlijke producten moeten eten. Een groot percentage van de Nederlanders redt dit echter niet. Bovendien wijst het onderzoek uit dat mensen met leverproblemen mogelijk meer folaat en B12 nodig hebben. Aanvulling door middel van een voedingssupplement is dan noodzakelijk.

Het is raadzaam om folaat en vitamine B12 tezamen in te nemen, omdat een tekort aan een van de twee kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Gebruik dagelijks 400 mcg folaat (5-methyl-tetrahydrofolaat, 5-MTHF) en 1000 mcg vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine of adenosylcobalamine. Deze vormen komen als zodanig voor in de voeding en kan het lichaam direct gebruiken.

Bron: Nutrients. 2018 Apr 2;10(4). pii: E440.

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....