29-01-2020

FODMAP-beperkt dieet ook gunstig Crohn en colitis ulcerosa

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligo-, Di- en Monosachariden And Polyols. Dit zijn de zogeheten onverteerbare suikers. Consumptie van deze suikers kan resulteren in darmklachten.

Bekend is dat een FODMAP-beperkt dieet goed kan zijn voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Uit een gezamenlijk onderzoek van Britse en Franse wetenschappers blijkt nu ook dat dit dieet mensen met de ziekte van Crohn en IBD kan helpen.
De onderzoekers lieten van 27 mensen gedurende 4 weken het FODMAP-beperkte dieet volgen. Vijfentwintig andere patiënten kregen een normaal dieet. De totale groep bestond uit 52 patiënten met Crohn of IBD. Een diëtist verstrekte aan alle patiënten voedingsadviezen. Van de groep die het FODMAP-dieet volgden, zeiden 14 patiënten na 4 weken minder last te hebben van hun darmen.
In de controlegroep waren dit er 4.

Betere kwaliteit van leven

Ook bleek uit de ingevulde vragenlijsten dat de deelnemers aan het dieet een aanzienlijk hogere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven ervaarden dan de mensen in de controlegroep.
De uitkomsten van het onderzoek lieten overigens geen significant verschil zien in de ontlasting- en bloeduitslagen tussen beide groepen.

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat een FODMAP-dieet  gedurende vier weken veilig is en effectief kan zijn tegen aanhoudende darmsymptomen bij patiënten met de ziekte van Crohn en IBS.
De wetenschappers zijn nu van plan om het effect van een FODMAP-beperkt dieet op de langere termijn te onderzoeken.
[su_spacer size=”10″]

Gastroenterology. 2020 Jan;158(1):176-188.e7

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws