19-07-2021

Flossen alleen is niet genoeg, bloedend tandvlees duidt op een vitamine C-tekort

Wanneer je tandvlees begint te bloeden, zal je tandarts zeggen dat je vaker moet poetsen en flossen, maar eigenlijk zou hij je moeten aanraden om je vitamine C-gehalte aan te vullen.

Een vitamine C-tekort is een van de belangrijkste redenen waarom je tandvlees begint te bloeden bij onderzoek door de tandarts, maar de meeste tandartsen denken niet aan een verband met vitamine C-tekort. Een ander veelbetekenend teken van een tekort is een bloeding in het oog, een netvlies- of glasvochtbloeding.

Dit zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen, en ze komen zelfs voor bij mensen die vitamine C-supplementen gebruiken, maar dat komt omdat ze de zeer lage niveaus aanhouden die worden aanbevolen door gezondheidsinstanties.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) kan nog steeds leiden tot vitaminetekort en zal alleen aandoeningen zoals scheurbuik voorkomen, een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door extreem lage niveaus van de vitamine, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Washington.

Ze namen nog eens 15 onderzoeken door waarbij meer dan 9.000 mensen betrokken waren. Vitamine C-tekort kwam vaak voor, vooral bij degenen met bloedend tandvlees, en het probleem verbeterde na verhoging van het niveau.

Dit kan door meer vitamine C-rijke producten te eten, zoals boerenkool, paprika en kiwi, en ook door suppletie tot ver boven de ADH. Vooral mensen met een speciaal dieet, zoals een koolhydraatarm dieet of mensen die mager vlees eten en geen orgaanvlees, lopen risico op een tekort volgens onderzoeker Philippe Hujoel.

Dit is allemaal geen nieuws. Het verband tussen vitamine C-tekort en bloedend tandvlees werd meer dan 30 jaar geleden voor het eerst erkend, maar in de loop van de tijd raakte het ‘overstemd of gemarginaliseerd door te veel aandacht voor symptoombestrijding, door het bloeden tegen te gaan met poetsen of flossen in plaats van de oorzaak te behandelen’, zegt ze.

Zij voegt eraan toe dat tandvlees- en netvliesbloedingen ook gekoppeld zijn aan het risico op een beroerte, maar hoewel het aanvullen van de vitamine C-spiegel de eerste twee kan omkeren, zijn er geen garanties dat het ook het risico op een beroerte zal verminderen.

Maar het zou wel kunnen, aldus Hujoel, en als het verband tussen vitamine C-tekort en bloedend tandvlees wordt gemist, kan dat ernstigere gevolgen hebben voor
de gezondheid.

Bron: Nutr Rev, 2021; doi: 10.1093/nutrit/nuaa115

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...