02-11-2020

Filterkoffie helpt hartziekte voorkomen

Het is niet de meest trendy keuze onder koffiedrinkers, maar filterkoffie zou weleens de beste optie kunnen zijn als het gaat om de hartgezondheid. Een dagelijks kopje koffie is zelfs beter voor ons dan helemaal geen koffie.

Filterkoffiedrinkers hebben een 15 procent lagere kans op overlijden aan alle oorzaken en tevens lopen ze minder risico op overlijden aan een hartziekte (afname van 12 procent bij mannen en 20 procent voor vrouwen).

Het drinken van elk ander type koffie had geen invloed op het hartziekterisico, behalve bij mannen van 60 en ouder bij wie het risico licht toenam als ze geen gefilterde koffie dronken.

Ongeveer 30 jaar geleden dachten onderzoekers dat het drinken van koffie zorgde voor toename van de cholesterolniveaus, vooral ‘slecht’ LDL-cholesterol, maar de verantwoordelijke stofjes konden eruit gefilterd worden.

Hierop voortbordurend wilden onderzoekers van de Zweedse universiteit van Gotenburg weten of koffie de kansen op een hartaanval of -ziekte eigenlijk verhoogt. Zij onderzochten bijna 20 jaar lang de koffiegewoonten van 508.747 Zweden. In die tijd overleden 46.341 deelnemers, waaronder 12.621 aan hartziekten en 6.202 aan een hartaanval.

Maar dat lag niet aan de koffie. ‘Voor mensen die weten dat ze verhoogd cholesterol hebben en die daaraan iets willen doen: blijf af van ongefilterde koffie, waaronder koffie uit een cafetière. Voor alle anderen: drink je koffie met een schoon geweten en ga ook voor de gefilterde versie,’ zegt onderzoeker Dag Thelle.

BRON:

Eur J Prev Cardiol, 2020; 2047487320914443

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws