Fibromyalgie mogelijk een auto-immuunziekte

Fibromyalgiesyndroom (FMS) ­wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn in het lichaam en vermoeidheid. Het is een van de meest voorkomende chronische pijnaandoeningen, maar toch is er nog verrassend weinig over bekend. Gedacht wordt dat FMS in de hersenen ontstaat.

Nieuw onderzoek op muizen heeft echter bewijs gevonden dat FMS te maken kan hebben met een verstoorde auto-immuunreactie.

Engelse onderzoekers injecteerden muizen met antistoffen van 44 FMS-patiënten. De dieren vertoonden vervolgens verschillende kenmerkende symptomen, waaronder spierzwakte, pijngevoelige zenuwen en verhoogde gevoeligheid voor hitte en kou.

De controlemuizen die werden geïnjecteerd met antistoffen van 39 gezonde mensen vertoonden deze symptomen niet.

Omdat deze pijnveroorzakende antistoffen niet werden gevonden in het centrale zenuwstelsel van patiënten, vermoeden de onderzoekers nu dat fibromyalgie een verstoring van het immuunsysteem kan zijn en niet een ziekte die ontstaat in de pijnbanen van de hersenen. Dat vormt tevens de verklaring waarom zachte aërobe oefeningen en medicamenteuze therapieën, zoals antidepressiva, voor veel patiënten niet werken. Geneesmiddelen die zich richten op het beheersen van antilichaamniveaus zouden mogelijk veel effectiever kunnen zijn.

Na enkele weken, toen de pijnveroorzakende antilichamen uit het systeem van de muizen waren verdwenen, waren de dieren weer normaal. Dit suggereert dat fibromyalgie symptomen omkeerbaar zijn als de pijnveroorzakende antilichamen onder controle kunnen worden gehouden.

De studie werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.

Bron: www.jci.org

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.