01-11-2019

Fastfood maakt griepprik nog minder effectief

De jaarlijkse griepprik werkt niet best – hij verlaagt het risico op griep met hoogstens 40 procent – en hij werkt nog slechter als u veel sterk bewerkt fastfood eet.

Additieven in voeding, vooral TBHQ (tert-buthylhydroquinone, E-nummer E319), bemoeilijken de immuunrespons, waardoor geïnfecteerde cellen niet kunnen worden bestreden. Omdat het immuunsysteem nauw hoort samen te werken met het vaccin, maken de additieven het vaccin zelf minder effectief.

De additieven worden veelal gevonden in bewerkte voeding en fastfood zoals patat en crackers en in diepvriesvoeding. Fabrikanten zijn niet wettelijk verplicht om TBHQ te vermelden op de verpakking, dus is het nooit zeker of een levensmiddel dit additief bevat.

Onderzoekers van Michigan State University testten twee subtypes van het griepvirus, H1N1 en H3N2, op laboratoriummuizen, waarvan sommige daarnaast TBHQ’s kregen. Daarna werd hun immuunrespons gemeten.

Het additief tastte de T-cellen van het immuunsysteem aan, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties. Het vertraagde de activering van T-cellen en verlaagde de snelheid waarmee ze in actie konden komen tegen infecties. Het had ook invloed op het vermogen van het immuunsysteem om te ‘onthouden’ hoe op het virus gereageerd moest worden, vooral als er later een nieuw subtype werd toegevoegd.

Experimental Biology 2019 annual meeting, April 7, 2019

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....