01-11-2019

Fastfood maakt griepprik nog minder effectief

De jaarlijkse griepprik werkt niet best – hij verlaagt het risico op griep met hoogstens 40 procent – en hij werkt nog slechter als u veel sterk bewerkt fastfood eet.

Additieven in voeding, vooral TBHQ (tert-buthylhydroquinone, E-nummer E319), bemoeilijken de immuunrespons, waardoor geïnfecteerde cellen niet kunnen worden bestreden. Omdat het immuunsysteem nauw hoort samen te werken met het vaccin, maken de additieven het vaccin zelf minder effectief.

De additieven worden veelal gevonden in bewerkte voeding en fastfood zoals patat en crackers en in diepvriesvoeding. Fabrikanten zijn niet wettelijk verplicht om TBHQ te vermelden op de verpakking, dus is het nooit zeker of een levensmiddel dit additief bevat.

Onderzoekers van Michigan State University testten twee subtypes van het griepvirus, H1N1 en H3N2, op laboratoriummuizen, waarvan sommige daarnaast TBHQ’s kregen. Daarna werd hun immuunrespons gemeten.

Het additief tastte de T-cellen van het immuunsysteem aan, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties. Het vertraagde de activering van T-cellen en verlaagde de snelheid waarmee ze in actie konden komen tegen infecties. Het had ook invloed op het vermogen van het immuunsysteem om te ‘onthouden’ hoe op het virus gereageerd moest worden, vooral als er later een nieuw subtype werd toegevoegd.

Experimental Biology 2019 annual meeting, April 7, 2019

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...