Experimentele kauwgom die verspreiding Covid-19 vermindert?

Volgens een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Treatment, zou een experimentele kauwgom verspreiding van Covid-19 kunnen verminderen.

Er zijn aanwijzingen dat mensen die besmet zijn met het coronavirus een hoog virusgehalte in hun speeksel hebben. Onderzoekers uit de VS onderzochten of een speciaal ontworpen kauwgom deze hoeveelheid kan verminderen. Eerdere studies toonden al aan dat kauwgom bepaalde stoffen bevat die de mondgezondheid verbeteren en schadelijke bacteriën verminderen. Kauwgom specifiek richten op een virus, dat is zeker wel een nieuwe benadering.

Het virus dat Covid-19 veroorzaakt, SARS-COV-2, hecht zich vast aan ACE2-eiwitten; eiwitten die aan het oppervlak van bepaalde cellen in ons lichaam zitten. De nieuwe experimentele kauwgom bevat veel van deze in planten geproduceerde eiwitten en vervolgens keken de onderzoekers of de kauwgom virusdeeltjes in de mond zou kunnen vangen.

Resultaten

Om te controleren of deze methode in de praktijk ook zo werkt, onderzocht het team speekselmonsters van mensen met Covid-19. Een deel van deze monsters vermengden zij met een poedervorm van de kauwgom, het andere deel vermengden zij met een placebo, dezelfde kauwgom maar dan zonder de ACE2-eiwitten. Ze ontdekten dat er aanzienlijk minder SARS-COV-2-virusdeeltjes zaten in het speeksel met het ACE2-kauwgom dan in het placebo. Dit suggereert dat de experimentele kauwgom het vermogen van SARS-COV-2 om cellen te infecteren wel degelijk belemmert.

Het onderzoek is nog in een vroeg stadium en alleen uitgevoerd in een laboratorium. De vraag is nu of deze kauwgom onder andere omstandigheden, zoals de mond van een echt persoon, dezelfde uitwerking heeft.
Toch zou het in combinatie met de huidige maatregelen zoals het dragen van maskers, ventilatie en vaccinatie, een effectief wapen in ons arsenaal kunnen zijn om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Bron: Mol. Ther., 2021; 10.1016

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...