Experimentele kauwgom die verspreiding Covid-19 vermindert?

Volgens een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Treatment, zou een experimentele kauwgom verspreiding van Covid-19 kunnen verminderen.

Er zijn aanwijzingen dat mensen die besmet zijn met het coronavirus een hoog virusgehalte in hun speeksel hebben. Onderzoekers uit de VS onderzochten of een speciaal ontworpen kauwgom deze hoeveelheid kan verminderen. Eerdere studies toonden al aan dat kauwgom bepaalde stoffen bevat die de mondgezondheid verbeteren en schadelijke bacteriën verminderen. Kauwgom specifiek richten op een virus, dat is zeker wel een nieuwe benadering.

Het virus dat Covid-19 veroorzaakt, SARS-COV-2, hecht zich vast aan ACE2-eiwitten; eiwitten die aan het oppervlak van bepaalde cellen in ons lichaam zitten. De nieuwe experimentele kauwgom bevat veel van deze in planten geproduceerde eiwitten en vervolgens keken de onderzoekers of de kauwgom virusdeeltjes in de mond zou kunnen vangen.

Resultaten

Om te controleren of deze methode in de praktijk ook zo werkt, onderzocht het team speekselmonsters van mensen met Covid-19. Een deel van deze monsters vermengden zij met een poedervorm van de kauwgom, het andere deel vermengden zij met een placebo, dezelfde kauwgom maar dan zonder de ACE2-eiwitten. Ze ontdekten dat er aanzienlijk minder SARS-COV-2-virusdeeltjes zaten in het speeksel met het ACE2-kauwgom dan in het placebo. Dit suggereert dat de experimentele kauwgom het vermogen van SARS-COV-2 om cellen te infecteren wel degelijk belemmert.

Het onderzoek is nog in een vroeg stadium en alleen uitgevoerd in een laboratorium. De vraag is nu of deze kauwgom onder andere omstandigheden, zoals de mond van een echt persoon, dezelfde uitwerking heeft.
Toch zou het in combinatie met de huidige maatregelen zoals het dragen van maskers, ventilatie en vaccinatie, een effectief wapen in ons arsenaal kunnen zijn om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Bron: Mol. Ther., 2021; 10.1016

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws