Ieder mens is anders en niet iedereen heeft baat bij hetzelfde. Dit zie je ook bij medicatie. Om die reden hebben we ook eigenlijk allemaal andere voeding nodig. Twee Engelse bedrijven spelen slim in op deze wetenschap, waardoor eten op maat zowat binnen handbereik is.
Het Britse Thriva meet bijvoorbeeld aan de hand van de biomarkers in je bloed welke voedingsstoffen jouw lichaam nodig heeft. Tevens wordt aan de hand van de data gekeken, en met behulp van een arts, hoe de gebruiker leefstijl en gewoonten kan verbeteren.
Het andere bedrijf is Vita Mojo, een afhaaldienst die is gespecialiseerd in gepersonaliseerde maaltijden. Bij de take-away kun je exact aangeven welke ingrediënten je wilt eten en in welke hoeveelheden je dat wilt hebben. De gegevens via Thriva kunnen vervolgens gekoppeld worden aan het account van Vita Moja. Vita Moja geeft vervolgens aan welke ingrediënten goed bij de tekorten en behoeften passen, waarna een persoonlijke keuze kan worden gemaakt.
Op maat
De samenwerking past helemaal in het concept personalized nutrition, ofwel eten verkopen op basis van persoonlijke data, zoals een DNA-profiel. Onderzoek uit 1999 suggereert tenslotte dat persoonlijk voedingsadvies beter blijft hangen dan een algemeen advies.
Ook in Nederland wordt gewerkt aan eten op maat. Wageningen University & Research en TNO zijn eind 2016 gestart met het ‘Personalized Nutrition and Health’-consortium. Zij werken aan een systeem waarmee het mogelijk is om op grote schaal een geavanceerd en persoonlijk voedings- en gezondheidsadvies te geven. Het is dus slechts een kwestie van tijd, dat we hier in Nederland ook van kunnen profiteren.
Bronnen: Foodlog.nl en Patient Educ Couns. 1999 Feb;36(2):145-56.