Ernstige hartproblemen na een operatie bij een op de vijf mensen

Een ingrijpende operatie is riskant, maar het is wellicht nog gevaarlijker dan artsen denken: 20 procent van de patiënten krijgt binnen een jaar ernstige hartproblemen.

Jaarlijks krijgen 60 miljoen van de wereldwijd 300 miljoen mensen die een zware operatie ondergaan een ernstige hartaandoening zoals een hartaanval of acuut hartfalen, als direct gevolg van de ingreep, zeggen onderzoekers van de universiteit van Basel in Zwitserland. Hartoperaties zijn hierin niet meegenomen, want daarbij is het risico op hartproblemen vanzelf al groter.

Ondanks de omvang van het probleem wordt het nog steeds niet herkend. Ongeveer 75 procent van de patiënten die na een operatie overlijden, wordt nooit opgenomen op de intensive care, en sommigen die na een operatie een hartaanval krijgen, lijken geen pijn te hebben, meestal vanwege de pijnstillers die ze gebruiken.

De onderzoekers volgden een jaar lang de gezondheid van 2.265 geopereerde mensen met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. Ongeveer 15 procent had binnen de eerste 30 dagen na de operatie minstens één hartcomplicatie en dit percentage nam in de loop van het jaar toe tot 21 procent.

De meeste complicaties vonden plaats in de eerste 30 dagen na de operatie, maar in de daaropvolgende vijf maanden bleef de dreiging nog groot. De onderzoekers raden aan om voor en na de ingreep het niveau van troponine – een eiwit dat het hart reguleert – te meten bij de patiënt.

De meest risicovolle ingrepen zijn onder meer thoraxchirurgie (operatie bij aandoeningen aan en in de borstholte), die verantwoordelijk was voor 22 procent van de hartproblemen, en vaatchirurgie (bloedcirculatie), die werd geassocieerd met 21 procent van de gevallen.

Volgens hoofdonderzoeker Christian Puelacher kunnen patiënten het risico verminderen door te stoppen met roken, lichamelijk actief te zijn en gezond te eten.

Bron: Eur Heart J Acute Cardiovasc Care, 2020; zuaa008

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.