04-10-2021

Elke dag een stukje bewerkt vlees verhoogt het risico op dementie

Elke dag slechts één stukje bewerkt vlees eten, zoals een plakje bacon, is al voldoende om het risico op dementie te verhogen met 44 procent.

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds, die de eetgewoonten en gezondheid analyseerden van bijna 500.000 mensen die deelnamen aan de UK Biobank-enquête, hebben de schadelijke effecten van vleeswaren aangetoond.

Slechts 25 gram bewerkt vlees per dag eten verhoogt het risico op dementie al met 44 procent. Omgekeerd was het risico voor degenen die onbewerkt rood vlees aten, zoals rundvlees, varkensvlees of kalfsvlees, 19 procent kleiner.

Bijna 3.000 mensen in het onderzoek ontwikkelden dementie tijdens de acht jaar dat ze werden gevolgd; deze mensen waren meestal ouder, lager opgeleid, armer, rookten vaker en hadden minder lichaamsbeweging.

Hoewel genetische factoren de kans op dementie verzesvoudigden, waren de risico’s van het eten van bewerkt vlees constant voor alle genetische typen. Degenen die het meeste bewerkte vlees aten waren vaker man, hadden overgewicht of obesitas en aten minder groenten en fruit.

Bron: Am J Clin Nutr, 2021 Mar 22; nqab028

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.