06-01-2020

Eiwitshakes: vandaag spieren, morgen gezondheidsklachten

Spieropbouwende eiwitshakes en -repen doen op de langere duur wellicht meer slecht dan goed. Volgens onderzoekers helpen ze u wel om spieren te kweken, maar op middelbare leeftijd kunnen ze leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs tot een vroegtijdige dood.

De shakes bevatten vooral één soort aminozuur, namelijk BCAA’s (branched-chain amino acids), terwijl we in een gezond voedingspatroon meer en andere aminozuren nodig hebben, zo ontdekten onderzoekers van de Australische University of Sydney.

De BCAA’s blokkeren een ander aminozuur, tryptofaan, dat nodig is voor de productie van serotonine, het ‘geluksstofje’ dat ook zorgt voor een goede nachtrust. Maar serotonine heeft nog een andere rol; het reguleert onze eetlust – en bij een tekort eraan zijn we geneigd om maar door te blijven eten. De onderzoekers ontdekten de nadelige gevolgen van BCAA’s toen deze op muizen werden getest. Hun serotonineniveaus namen af, ze aten meer en kwamen snel aan in gewicht.

BCAA’s zijn essentiële aminozuren – ze worden gevonden in eiwitrijke voeding zoals rood vlees, zuivel, kip, vis en eieren – maar ze moeten volgens de onderzoekers wel in evenwicht zijn met tryptofaan, dat gevonden wordt in zaden en noten, sojabonen en kip. De BCAA’s in eiwitshakes komen meestal van weiproteïne, dat uit zuivel wordt gehaald.

Nat Metab, 2019; 1: 532–45

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws