02-11-2023

Eiwitpoeder en proteïnekwark: tegenstrijdig bewijs

Veel recreatieve sporters nemen tegenwoordig producten zoals eiwitpoeders of proteïnekwark, ter bevordering van hun prestaties en spiergroei. Deze sportvoedingsproducten zijn vaak te vinden in de supermarkt om de hoek, maar het bewijs voor het gebruik hiervan is complex en soms zelfs tegenstrijdig. Bij de promotie van sportvoedingsproducten wordt dit vaak vergeten.1,2 Daarom hebben onderzoekers uit Finland geprobeerd alle onduidelijkheid de wereld uit te helpen.3

Buiten kijf staat dat atleten een verhoogde behoefte aan eiwitten hebben en daarom dus ook baat kunnen hebben bij sportvoedingsproducten.3 Studies hebben ook aangetoond dat bij atleten eiwitsupplementen de spiergroei kunnen verhogen en tegelijkertijd vermoeidheid, spierpijn en lichte tot matige schade door training kunnen verminderen.

Diëten met hoge eiwitgehaltes zorgen er echter ook voor dat er meer onverteerde eiwitten in het darmstelsel terecht komen dan in diëten met matige of lage eiwitgehaltes. Dit verhoogt de kans op schadelijke effecten op de stofwisseling en kan het darmcomfort verlagen. Dit laat zich zien door bijvoorbeeld buikpijn, misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Deze symptomen komen vooral voor als er naast overconsumptie van eiwit een onevenwichtig dieet wordt gehanteerd.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel eiwitten iemand dan wel moet eten op een dag, omdat dit naast het dieet ook afhankelijk is van de etnische achtergrond, leeftijd, hoe vaak men traint en waar men woont. De belangrijkste factor is echter of men een stofwisselingsziekte heeft. Studies die de duidelijkste negatieve effecten van eiwit overconsumptie laten zien, zijn gedaan met personen die een vorm van een stofwisselingsziekte hebben.

Deze analyse toont aan dat het niet altijd even goed is om proteïnes voor of na het sporten te nemen. Alhoewel hierbij weinig wordt gezegd over de recreatieve sporter, is het voor iedereen belangrijk dat er een gepersonaliseerd dieet wordt gemaakt waarbij rekening wordt gehouden met de individuele eiwitbehoeftes en stofwisseling. Op deze manier kunnen de spiergroei en sportprestaties worden geoptimaliseerd.

Bronnen:

1 https://nl.myprotein.com/thezone/supplementen/zijn-eiwitshakes-gezond/
2 https://www.orangefit.nl/fitblog/voeding/is-teveel-eiwitten-ongezond
3 https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/829

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws