02-05-2022

Eet volkoren rogge om sneller af te vallen

Tarwe vervangen door volkoren rogge kan je helpen gewicht te verliezen. Je zou hierdoor die kilo’s sneller kwijt kunnen raken en meer lichaamsvet kunnen verbranden, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Een groep van 242 mensen met overgewicht of obesitas kreeg drie maanden lang hetzelfde caloriearme dieet, maar de helft at volkoren roggeproducten en de rest kreeg alternatieven van geraffineerde tarwe.

Beide groepen verloren gewicht, maar vergeleken met degenen die tarwe aten, vielen degenen die volkoren rogge aten gemiddeld een kilo meer af en zij verloren 0,54 procent meer lichaamsvet.

Eerdere studies die een soortgelijk effect van het eten van rogge hadden opgemerkt, gingen ervan uit dat de vrijwilligers minder honger hadden en dus minder aten, maar onderzoekers van de Chalmers Technische Universiteit en de Universiteit van Uppsala in Zweden zeggen dat beide groepen in hun studie vergelijkbare hoeveelheden aten; rogge moet dus een andere stofwisselingsreactie veroorzaken die resulteert in het extra gewichtsverlies.

Bron: Clin Nutr ESPEN, 2021; 45: 155-69

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws